6 TRX gyakorlat a hasizom edzéséhez

Első pillantásra a TRX meglehetősen szerénynek tűnik. De ez a két állítható heveder lehet a legjobb barátod, amikor a hasizmok erősítéséről van szó. A TRX has edzés igazán nagy kihívást jelent a törzsünk megdolgoztatása.

A TRX használata közben csak két ponton tudod stabilizálni a testedet a padlóval, ami azt jelenti, hogy a törzsizmaidat kell használnod.

A TRX számos izomcsoportot megmozgat azon túl, hogy csak az adott izomcsoportra koncentrálunk. Ez egy hatékony eszköz. Kevesebb edzésidővel többet tudsz kihozni belőle. Mindannyian a saját tempónkban dolgozhatunk és a saját szintünkön fejlődhetünk. Ahogy változtatod a tested szögét, a TRX alkalmazkodik az igényeihez.

TRX gyakorlatok a hasizom erősítésére

Ha jó formában tartod a hasizmaidat, az javítja a testtartásodat, a törzsed erősségét és a hátad egészségét. A TRX edzés esetében azonban nagyon fontos a helyes kivitelezés. A plank pozíció szinte minden mozdulathoz szükséges. A nyaktól a sarkadig egyenes vonalnak kell húzódnia.

Dolgoztasd meg a hasizmokat! Kövesd az alábbi utasításokat az egyes gyakorlatok elvégzéséhez. Az új TRX felhasználóknak minden gyakorlatból két kört kell végezniük, összesen 10 ismétléssel. Ha már ismered a TRX edzést, végezz 2-3 sorozatot minden gyakorlatból és növelheted az ismétlések számát.

1. TRX Atomic Fekvőtámasz

Nem véletlenül hívják ezeket atom fekvőtámasznak. Ez a gyakorlat két gyakorlatból áll: fekvőtámaszból és hasprésből. Ez a gyakorlat nem csak a törzsednek tesz jót, de a válladat, a mellkasodat és a csípőhajlítóidat is megdolgoztatja.

 • Kezdjünk plank pozícióban, a lábakkal a TRX-ben.
 • Ahogy a felsőtestedet a földre engeded, hajlítsd be a könyöködet, mintha fekvőtámaszt csinálnál.
 • Ezt követően egyenesítsd ki a karjaidat, és térj vissza a felfüggesztett plank pozícióba.
 • Miután befejezted a fekvőtámaszt, húzd össze a térdeidet, és nyújtsd ki teljesen kifelé a lábaidat, hogy visszatérj a plank pozícióba.
 • Ezután ismételd meg.

2. A TRX oldalsó plank

Ez a gyakorlat különösen a ferde hasizmokat dolgoztatja meg. Mivel a lábadat a TRX-ben tartod, a tested nem stabil. A TRX oldalsó plankot vagy a könyöködön (ami könnyebb), vagy a kezeden (ami nehezebb) végezheted.

 • Mindkét lábadat helyezd a TRX hurkokba, hogy függő plank pozícióban kerülj. A vállak a kezek fölött, a lábak pedig egyenesek.
 • Lassan a bal oldaladra fordulsz, a bal könyöködet a bal vállad mellé, a felső lábadat az alsó lábad elé helyezzed, és behúzod a törzsed.
 • Nyújtsd ki a felső karod a mennyezet felé, miközben a csípődet felemelve tartod.
 • Tartsd az oldalsó plankot 15 másodpercig (könnyebb) vagy 30 másodpercig (nehezebb).
 • Majd válts oldalt.

3. TRX pike

A TRX pikkal az egyensúlyt, a stabilitást és a hasizmokat próbára téve erős törzset építhetsz. Attól függően, hogy mekkora a pike-ot szeretnél csinálni, ennek megfelelően állíthatod be az edzés intenzitását. Bónuszként ez egy nagyszerű gyakorlat az erőfejlesztéshez a nagyobb kihívást jelentő gyakorlatok, például a kézenállás előtt.

 • A TRX-pántokat a vádli közepére kell beállítani. Az ujjaidat közvetlenül a vállad alatt, a lábaidat pedig a TRX hurokban tartva kezdj felfüggesztett plank pozícióban. Fejtől lábujjhegyig egyenes testvonalnak kell lennie.
 • A lábaidat a mellkasodhoz húzva és a tenyereidet lefelé nyomva emeld a csípődet a mennyezet felé, amíg egy fejjel lefelé fordított V alakú alakra nem hasonlít.
 • Állítsa vissza a kiinduló helyzetet a lábak lassú leeresztésével.
 • Ezután ismételd meg.

4. TRX ferde hasprés

A TRX-en végzett hasprés nem csak a fő hasizmokat, hanem a törzs kis stabilizáló izmait is igény beveszi. Ha ezt a gyakorlatot nehezebbé akarod tenni, javaslom, hogy a ferde hasprést lassú tempóban végezd.

Hogyan kell csinálni?

 • Kezdj felfüggesztett plank pozícióban, a vállak közvetlenül a kezeid fölött, a lábfejek a TRX hurokban, a lábujjak lefelé néznek, a kezek pedig közvetlenül a vállaid alatt.
 • Egyszerre hajlítsd be mindkét térdedet, és húzd össze őket a bal könyököd felé. Nyújtsd ki ismét mindkét lábadat egyenesen, hogy visszatérj a plank pozícióba.
 • Húzd mindkét térdedet a jobb könyököd felé. Nyújtsd ki mindkét lábadat egyenesen, és térj vissza a deszka pozícióba egy ismétlés erejéig.
 • Ismételd meg.

5. TRX fűrész gyakorlat

A fűrész könnyűnek tűnhet, de a finom mozgás nagyon fejleszti a törsz izmokat. A TRX a legnagyobb kihívást a kisebb mozgások végrehajtásakor jelenti. A tökéletes plank megtartása, miközben előre-hátra hintázol itt a cél. Amikor hátrafelé csúszol, érezni fogod, hogy az izmaid jobban dolgoznak, mivel megváltozik a súlypontod, ami arra kényszerít, hogy jobban igénybe vedd a törzsedet.

Egy TRX hurok segítségével helyezd a lábakat a TRX hurokba, a lábujjakkal lefelé, és kezdjen felfüggesztett alkaros plank pozícióba, a könyökök közvetlenül a vállak alatt, a kezek laposan a földön, a lábak pedig a hurokban. A vállaidat ringasd előre körülbelül két-három centiméterrel, a könyöködet kissé a vállaid elé helyezve. Egy ismétlés erejéig csúsztasd hátrafelé a válladat, amíg az körülbelül két-három centivel a könyököd mögé nem kerül. Ismételd meg.


6. TRX törzs forgatás

 • Tartsd a két hevedert a kezedben, karjaid hosszan kinyújtva, a rögzítési pont felé fordulva. Hátra dőlve hoz létre egy álló plankot.
 • Forgasd a törzsedet és a csípődet a kezeiddel, miközben elengeded a sarkadat, és a kezeidet keresztbe teszed a mellkasod felett. Miközben a csípődet és a válladat is forgatod, tartsd semlegesen a gerincedet.
 • Ahogy a mellkasodat, a válladat és a lapockáidat (mint egy hengert) leereszted a forgásból, nézz a horgony felé, és lassan engedd le a vállaidat.
 • Váltogassa az oldalakat.

Összegzés

A TRX-et úgy tervezték, hogy teljes testet átfogó szív- és érrendszeri edzést biztosítsanak, amely a hevederek által biztosított ellenállást használja. Ezek a gyakorlatok zsírt égetnek, izmokat tonizálnak és növelik az erődet. A TRX tréner használata a túlsúlyosok számára nemcsak előnyös, hanem segíthet a fogyásban is. De különösen hasznos a hasizom fejlesztésére.

Szólj hozzá!